ΒΑΘΙΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΠΑΑΟΚ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΑΑΟΚ 1951 – 2011

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΑΟΚ (ΑΡΧΙΚΟΝ)

Είναι από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα η αναδρομή στις ρίζες της ΠΑΑΟΚ που όντως είναι πολύ βαθιές.

Στην αναζήτηση της ιστορίας για τη σύσταση της Ομοσπονδίας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε υπόψη τις επικρατούσες τότε Πολιτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές συνθήκες.

Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες, που αντιμετώπιζαν οι φιλοπρόοδοι εκείνοι παράγοντες του Αγροτικού Ποδοσφαίρου στην προσπάθειά τους να οργανώσουν και να δώσουν συμπαγή οντότητα στον αθλητισμό της Υπαίθρου.

Ακόμα και η απλή διακίνηση, ήταν δύσκολη γιατί οι Άγγλοι κατακτητές, είχαν γίνει βάναυσοι και σκληροί, λόγω του αγώνα της ΕΟΚΑ που άρχισε μερικά εικοσιτετράωρα …πριν την ίδρυση της ΠΑΑΟΚ, πριν από 60 χρόνια.

Η ΠΑΑΟΚ, η δραστήρια και με πολύχρονη ιστορία Αγροτική Ομοσπονδία της Κύπρου, ιδρύθηκε, σύμφωνα με έγγραφες μαρτυρίες στις 6 Απριλίου 1955. Πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν την ύπαρξη μιας άλλης σοβαρής προσπάθειας προπομπού που προηγήθηκε στο χώρο του αγροτικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου.

Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πηγές που εντοπίσαμε σε προσωπικά αρχεία, στον Τύπο και στο αρχείο της ΠΑΑΟΚ, μας παρουσιάζει σοβαρή δράση λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο γύρω στα 1947. Αρχικά αποτελούσε μια απόπειρα οργάνωσης του 1ου Επαρχιακού Πρωταθλήματος της μείζονος Λεμεσού το 1947. Συμμετείχαν σε αυτό έντεκα ομάδες. Συγκεκριμένα η ομάδα της ΑΕΛ, τα δύο ανώτερα εκπαιδευτήρια της Λεμεσού και τρεις ομάδες από τα προάστια. Το πρωτάθλημα αυτό συνεχίζεται με επιτυχία και το 1948 με την προσθήκη άλλων δύο ομάδων των προαστίων και μια ομάδα της υπαίθρου. Γύρω στο Σεπτέμβριο του 1948 αρχίζουν με πρωτοβουλία του γνωστού σκαπανέα του αθλητισμού Χρύσανθου Καλογήρου οι Συσκέψεις για την ίδρυση μιας καθαρά Αγροτικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Το εγχείρημα δύσκολο, για τις συνθήκες της εποχής, οδηγεί στην οργάνωση ενός καθαρά Αγροτικού Πρωταθλήματος, πρόσθετου στο τοπικό της μείζονος Λεμεσού. Σκοπός του δεύτερου αυτού πρωταθλήματος ήταν η προετοιμασία του δρόμου για την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Το 1949 κάθε Σάββατο συγκεντρώνονταν στο Σωματείο της ΑΕΛ, εκπρόσωποι των αγροτικών Συλλόγων. Το επόμενο έτος καθώς το ανεπίσημο αγροτικό πρωτάθλημα συνεχιζόταν, οι απανωτές εβδομαδιαίες Συσκέψεις, αρχίζουν να δίνουν καρπούς. Ωριμάζει η ιδέα της ίδρυσης της Αγροτικής Ομοσπονδίας. Οι Συσκέψεις θα συνεχιστούν μαζί με τα δυο πλέον πρωταθλήματα το 1951. Τον Οκτώβριο του 1951 όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για την δημιουργία μιας επαρχιακής Αγροτικής Ομοσπονδίας. Οι εβδομαδιαίες Συσκέψεις δυο-τριών περίπου ετών υποβοήθησαν στην υπερπήδηση μιας σειράς προβλημάτων, διαφωνιών και διαφορών ανάμεσα σε Συλλόγους της υπαίθρου.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Α.Π.Ο.Α.Λ.

Στις 11 Οκτωβρίου, του 1951, αποφασίστηκε η ίδρυση της Α.Π.Ο.Α.Λ., της Αθλητικής και Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγροτών Λεμεσού. Τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας ήταν συνολικά εικοσιτέσσερις ομάδες. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο χειρόγραφο πρώτο καταστατικό της Ομοσπονδίας παρουσιάζονται ως ιδρυτικά 22 Ελληνικά Σωματεία.

 1. Ε.Ο.Ν. ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
 2. ΚΟΥΛΑΣ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ
 3. Α.Π.Ο.Μ. ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
 4. ΑΝΟΔΟΣ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ
 5. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΥΨΩΝΑ
 6. Π.Ε.Κ. ΖΑΚΑΚΙΟΥ
 7. Ε.Α.Κ. ΖΑΚΑΚΙΟΥ
 8. Ε.Ν.Α.Φ. ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΣ
 9. Α.Π.Ο. ΑΜΙΑΝΤΟΥ
 10. Α.Π.Ο.Α.Τ. ΑΓΙΟΥ ΤΥΧΩΝΑ
 11. Α.Π.Ο.Π. ΠΥΡΓΟΥ
 12. Α.Π.Ε.Α. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
 13. Ε.Ε.Ν. ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ
 14. Α.Π.Ε.Μ. ΜΟΝΗΣ
 15. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 16. Ε.Λ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 17. Π.Ο.Π. ΠΕΝΤΑΚΩΜΟΥ
 18. Α.Π.Ο.Φ. ΦΟΙΝΙΚΑΡΙΩΝ
 19. Α.Π.Ε. ΜΟΝΑΓΡΙΟΥ
 20. Α.Ε. ΑΡΑΚΑΠΑ
 21. Α.Ε. ΕΠΤΑΓΩΝΙΑΣ
 22. Α.Π.Ε. ΑΚΡΟΥΝΤΑΣ
 23. ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
 24. ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Τέσσερις είναι οι σκοποί της Ομοσπονδίας σύμφωνα με το καταστατικό.

 1. Η διάδοση στην κοινωνία του φίλαθλου πνεύματος και ειδικότερα η εξάπλωση και η εξύψωση του κλασικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου στην επαρχία Λεμεσού και στην κυπριακή ύπαιθρο γενικότερα.
 2. Η οργάνωση και η εποπτεία του κλασικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου στην ύπαιθρο και η εκπροσώπηση τους έναντι των Αγροτικών Ομοσπονδιών άλλων Χωρών.
 3. Η οργάνωση πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων, η εποπτεία παντός φιλικού ή άλλου αγώνα οργανωμένου από οποιοδήποτε Σωματείο εγγεγραμμένο στη δύναμη της ΑΠΟΑΛ.
 4. Η οργάνωση και συμμετοχή σε αγώνες με αντιπάλους ξένες ομάδες τόσο στην Κύπρο όσο και στο Εξωτερικό.

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι την ίδρυση της ΠΑΑΟΚ, η ΑΠΟΑΛ ακολουθεί μια σοβαρή πορεία στους τομείς της οργάνωσης των πρωταθλημάτων, της υποδομής των αθλητικών χώρων, της επιμόρφωσης των Διαιτητών και την εδραίωση του αθλητικού Ήθους και της Πειθαρχίας.

Κατά τα έτη 1951 και 1952, παράλληλα προς τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας στην επαρχία Λεμεσού, ο Χρύσανθος Καλογήρου και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας αρχίζουν σειρά επαφών με αθλητικούς παράγοντες των επαρχιών Πάφου, Λευκωσίας Λάρνακας και Αμμοχώστου.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΑΝ

Απανωτές Συσκέψεις στο Πισσούρι, στην Σκαρίνου και στο Σωματείο ΕΠΑ Λάρνακας, καρποφορούν το 1953. Το έτος αυτό αρχίζουν αγροτικά πρωταθλήματα στις πιο πάνω Επαρχίες. Την όλη ενεργοποίηση συντονίζει η ΑΠΟΑΛ με Συσκέψεις κατά Επαρχίες και τακτική εβδομαδιαία αλληλογραφία συντονισμού. Τα πρωταθλήματα συνεχίζονται με επιτυχία τα έτη 1954 και 1955. Τον Απρίλιο του 1955 λίγο μετά την έναρξη του απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, και συγκεκριμένα στο Σωματείο ΕΠΑ Λάρνακας ιδρύθηκε η πρώτη Παγκύπρια Αγροτική Ομοσπονδία Π.Α.Α.Ο.Κ. {6.4.1955}

Πιο κάτω παρατίθεται, αυτούσιο απόσπασμα από τα πρακτικά της ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης, όπως αυτά γράφτηκαν από τον αείμνηστο Χρύσανθο Καλογήρου.

«Κατά την Γενική Συνέλευσιν η οποία συνεκροτήθη εις το Σωματείον ΕΠΑ Λάρνακος μεταξύ των αντιπροσώπων όλων των Επαρχιακών Ομοσπονδιών της Κύπρου, την 9ην μ.μ. της 6.4.1955, ιδρύθη η πρώτη Παγκύπριος Αγροτική Ομοσπονδία υπό την επωνυμίαν Π.Α.Α.Ο.Κ, το πρώτον Διοικητικόν Συμβούλιον της οποίας απήρτηζον οι

Χρύσανθος Καλογήρου {Λεμεσός} Πρόεδρος,
Μάριος Ποταμίτης {Αμμόχωστος}
Γεώργιος Φώττος {Λευκωσία}
Ερρίκος Αντωνιάδης, Νίκος Λουρουτζιάτης {Λάρνακας}
Νούρμης Προκοπίου {Λεμεσός}
Κώστας Δρουσιώτης {Πάφος}.»

Επίσης στη Γενική εκείνη Συνέλευση έγινε εύφημος μνεία στους πρώτους Διαιτητές που διαιτήτευσαν αγώνες της νεοϊδρυθείσας ΠΑΑΟΚ οι οποίοι ήσαν οι
Αργύρης Γαβαλάς, Ερμής Ρέϊρες και Νούρμης Προκοπίου.

Από το αρχείο του αείμνηστου Χρύσανθου Καλογήρου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στον πρώτο τελικό αγώνα πρωταθλήματος Κυπέλλου της ΑΠΟΑΛ που έγινε στο Γ.Σ.Ο. την Κυριακή το πρωί μεταξύ των ομάδων Αγίας Φύλας και ΑΠΟ Αμιάντου παραβρέθηκαν περίπου 2500 φίλαθλοι.

Η ΠΑΑΟΚ διαρκούντος του αγώνα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην Παγκύπρια της ενεργοποίηση και τελικά θα περιοριστεί στην λαμπρή επαρχιακή δράση στα όρια της Λεμεσού.